Аграрни авангарди: Форум Земеделие и хранене на Беглика

За да си обясня с какъв менделеев коктейл е бил къпан горчивият розов домат, който си купих наскоро, няма да ми стигнат и няколко степени по химия, които така и така нямам. А не всички отрови са неприятни на вкус…и остават невидими, за да виждаме очарователните им последствия – алергийки и много други екстри, за които не е лесно да се докаже връзката с конкретен продукт.

„Хранителната индустрия внася 3 пъти повече химия от нас..“ – ми сподели скоро една позната, която работи  в сферата на търговията с препарати за бита. Ъъъъ….

Ясно е – днес не съществува контролен орган, който да е способен или желаещ да следи безопасността на храните ни  – този изключително динамичен сектор, чиито формули стигат до откровена алхимия,  се развива със скорост, близка до тази на светлината.

И какво, ако просто искаме чиста храна, здраве и свободата да знаем какво съдържа това, което ядем ние и децата ни?

Остава ни това – да изпробваме значението на свободата. Можем да бъдем отговорно консумиращи експериментатори  и да започнем с нещо малко – градско или  био-земеделие например (един приятел е превърнал балкона си в земеделско опитно поле, а друг направи парник в двора от изхърлени  прозорци и дървените им рамки – сръчно заковани за убежище на доматопроизводството между Попа и Канала).

Или да започнем с  Беглика 2011 и форума „Земеделие и хранене“.

Земеделието и храненето, както забелязваш,  са ни основни теми тази година, представени освен чрез солидното присъствие на 4-те вегетриански ресторанта във фестивалната зона, които използват чиста продукция от малки местни производители, така и  в солидния откъм съдържание и лекции дневен  форум „Земеделие и хранене“:

В него ще те радват програмите  и лекциите на „Биоразнообразие в био-земеделието“,   Тринога и Перамшип, сред които са и тези лекции:

– Михаил Косев за  CSA (community supported agriculture )
– Josh Aronson за дивите ядливи растения
– Споделяне на опит с горското градинарство или т.нар. Hugelkultur

За всичко това можеш  да видиш и чуеш денем под слънчевите лъчи на Беглика фест. Така де – кога, ако не сега…

И нека повече никога доматите ни не горчат!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s